Print Friendly, PDF & Email

Terschelling, 31 december 2020

De laatste dag van het jaar 2020. De eerste grappen komen al binnen en allemaal komen ze op hetzelfde neer. Het was een jaar dat we allemaal willen vergeten. Onze wereld werd teruggebracht tot formaat klein. De leuke dingen werden een voor een in vliegende vaart geschrapt en de angst heerste.

Wij beginnen de dag met een wandeling langs het strand. Het weer is prachtig, het strand bijna leeg op een kleine kerstboom na die daar in z’n eentje ligt te luieren in de zon. De versiering is er uit, een symbool van het afgelopen jaar.

En dan komt er een foto binnen. Kleine Cato staat in Domburg op het strand en zwaait naar Engeland, naar Tieme en Merel, ver weg. Zo mooi. Net zo alleen als het kerstboompje. Alleen, zij staat fier rechtop, heeft zin in de dag en zwaait omdat ze gelooft dat ze gezien wordt. Haar leventje is klein maar zij is er tevreden mee. Ze heeft net cup cakes gebakken met haar tante, terwijl haar zusje Faye lag te slapen. We krijgen meer foto’s en berichtjes over onze kleinkinderen. Tieme liep 7 kilometer hard met z’n moeder, Merel speelde Cluedo tegen haar vader, Friso was oliebollen aan het bakken, Emma zat met een vriendin foto’s van ‘vroeger’ te bekijken, van haar tijd op de basisschool nog geen jaar geleden. Juul keek op haar telefoon. Kaylee was haar kamer aan het veranderen, Tyler was met zijn vader iets met vuurwerk aan het doen, Roan was naar een vriend en Kai was aan het bouwen met Lego. Allemaal tevreden in hun wereldje, vol plannen en fantaserend over helden, kampioenen, prinsen en prinsessen. Het zijn de slingers en ballonnen in hun leven.

We wandelden verder en aten ons brood in een duinpan. Het smaakte prima. Via de duinen kwamen we weer terug op het strand. In de verte zag ik een vader, een kleine jongen en het kerstboompje. De jongen wilde niet weg voor het boompje in het zand stond. Dus werd er een kuil gegraven. Even later stond het boompje fier rechtop, niet langer het symbool van 2020, ontworteld en zonder versiering.

Zwaaien naar Engeland of een kerstboom planten op het strand, vol overgave, fantasie en verbeelding. Dit is de versiering die we willen, in de boom of op het lege strand. Laten we in 2021 ook de slingers en ballonnen ophangen en dan fantaseren over al het goeds dat ons nog te wachten staat. Dan wordt het een nieuw jaar vol hoop en goede moed waarbij de angst verjaagd wordt.

One Reply to “Slingers en ballonnen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *